TIEDOTE 27.5.2015

HETI JULKAISTAVISSA

Yliopistojen opetusalan liitto YLL kummastelee hallituksen keinovalikoimaa kansainvälisemmän, entistä osaavamman ja työelämässä jaksavan Suomen rakentamiseksi.

Yliopistojen perustoimintoihin kajoaminen ei ole sijoitus tulevaisuuteen, vaan päinvastoin sen osaamisen rapauttamista, jonka avulla Suomen suunta olisi käännettävissä parempaan. Yliopistojen rahoitusindeksin jäädyttäminen, Suomen Akatemian avustusvaltuuksien alentaminen sekä suorat leikkaukset Helsingin ja Itä-Suomen yliopiston rahoitukseen merkitsevät vaalilupausten pettämistä heti tulevan hallitustaipaleen alkumetreillä.

YLL on huolissaan lukuisista hallitusohjelman kirjauksista, jotka vaikuttavat perustuvan tietämättömyyteen, toiveisiin tai tekemättömiin laskelmiin.

Korkeakoulujen kesälukukauden toteuttaminen ilman lisäresursseja on käytännössä mahdotonta, ellei sillä tarkoiteta yleisien tenttipäivien ja muiden jo olemassa olevien opiskelumahdollisuuksien systemaattisempaa hyödyntämistä. Toistaiseksi kesäopintojen kysyntä opiskelijoiden taholta on kuitenkin ollut hyvin maltillista.

Lisäkiristykset vuorotteluvapaaseen eivät edistä työelämässä jaksamista ja uusiutumista, kun samaan aikaan päätetään eläkeiän nostosta.

Korkeakoulujen lukukausimaksujen käsittely osana maahanmuuttopolitiikkaa ei myöskään ansaitse kiitosta. Technopoliksen juuri tekemän Suomen korkeakoulujärjestelmän arvioinnin mukaan suomalaisten korkeakoulujen keskeisiä ongelmia on liian ohut kansainvälisyys. Nyt kansainvälisyyttä ohennetaan entisestään hallituksen toimenpitein. Taustalla ovat lisäksi selvitykset edellisen vuoden lukukausimaksuja koskevaa lakiluonnosta varten, joiden mukaan lukukausimaksut tulevat vahingoittamaan joidenkin yliopiston kansainvälisyyttä. Myöskään tuottoja lukukausimaksuista ei odoteta.

Suoraan työelämään siirtyminen alemmalla korkeakoulututkinnolla vaatisi valtavaa asennemuutosta työmarkkinoilta, tyytymistä aiempaa alhaisempaan osaamistasoon esimerkiksi yrityksissä ja palveluiden kehittämisessä. Toimenpiteet osaamisen madaltamiseksi heijastuvat myös takaisin koulutukseen sitä murentaen. Ilmankos hallitusohjelmassa todetaankin: ”Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia koko ajan uutta.”

Lisätietoja: puheenjohtaja Seppo Sainio, puh. 040 86 55 479

 

 

 

sv | fi | en