Bästa kandidat i vårens riksdagsval,

Min tidigare kandidat ställer inte upp för återval. Det betyder att jag nu måste hitta en ny kandidat, en som jag verkligen kan lita på. En kandidat som ser till mina intressen och håller vad hen lovar. Just nu går jag fram med ljus och lykta för att hitta hen.

Jag har dåliga erfarenheter från tidigare val. Extra noga minns jag valet då OAJ gick ut med sloganen #Koulutuslupaus. Efter att den nya regeringen hade bildats och regeringsprogrammet var klart döptes sloganen om till #Koulutusvedätys. Orsaken var att just den regeringen skar extra mycket i finansieringen för universitet och forskning. Dåvarande statsministern förhöll sig skeptisk till vetenskap och fakta och myntade uttrycket ”Kaiken maailman dosentteja”. Faktaresistens hos en del politiker och att de ”shoppar runt bland lämplig, utvald forskning” är ett växande problem.

Kan det här hända igen? Antagligen. Egentligen – högst sannolikt!! Kandidaterna och de politiska partierna kommer att lova både det ena och det andra under valets gång. Efter valet börjar arbetet med att ta fram ett regeringsprogram. Valprogrammen åtminstone för regeringspartierna skrotas över en natt. I bästa fall känner man igen fragment av valkampanjen i det här skedet. Men hur länge kommer satsningar på universitet och forskning att få hänga kvar?

Det är nu det börjar hända på allvar. Regeringsprogrammet får en prislapp. Detta i ett läge där Finland kämpar med inflation och lågkonjunktur samt statsskuld och minusbudjet. Det är nu som nissarna från finansministeriet rycker in med rödpennan. I Finland är vi traditionellt bra på att göra som vi blir tillsagda. Nu börjar jag bli rädd. Kommer du, som fick min röst i valet, att fortsättningsvis lyssna till mig, eller böjer du dig för dessa typer med rödpennor?

Behöver du argument för att stå emot dessa typer? Det finns regeringar i Finland som handlat annorlunda tidigare (läs: inte strukit med rödpennan i universitetsmomenten), trots att ekonomin varit trängd även då. Detta blev en framgångssaga. Det gick bra för Finland. Man tittade på Finland internationellt. Man tog efter. Satsade målmedvetet och långsiktigt. Det här betyder, att samtidigt som Finland igen blev mer sparsam vad gäller satsningar på universiteten, så har många länder kört förbi oss – med marginal. Det är nu det gäller, det är nu vi i Finland ska knappa in det försprång vi dumt nog gett andra länder.

Det jag söker är alltså en kandidat/ett parti som har mod att stå upp för de pengar som behövs för universiteten i Finland de kommande fyra åren. Någon som vågar ta bort rödpennorna. Riksdagen styr i det här landet, inte finansministeriet! Det är upp till bevis, kanske just för dig.

Åke Finne

Lektor i marknadsföring

Photo by Element5 Digital on Unsplash