
Uuden vuoden lupauksia
Uusi vuosi on aina toivoa täynnä, on uusi alku, lupaus paremmasta. Ehkäpä siksi meillä on tapana uuden vuoden alussa luvata yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Lupauksia tehdään, jos jonkinlaisia: luvataan vähentää herkuttelua, lisätä liikuntaa, viettää aikaa enemmän perheen kanssa, äksyillä vähemmän, aloittaa uusia harrastuksia… Lupauksin pyrimme hyvään elämään, ja toivoa sopii, että tavoittaisimmekin niiden toteuttamisella juuri tätä päämäärää.
Koska tiedon soveltaminen kuuluu osaamisalaamme, sitä on tietenkin hyvä hyödyntää myös oman elämämme kehittämiseksi, varsinkin kun kehittyminen on taattua, koska lähtökohta on tarkoin harkittu ja hyvä. Vallitseva yliopistomaailman retoriikka tarjoaa yhden pohjan vuodelle 2016 sopiville uuden vuoden lupauksille.
Vuonna 2016 minä lupaan
– kehittää itseäni rakenteellisesti (so. alan huolehtia fyysisestä hyvinvoinnistani)
– nostaa läpäisyastetta (so. muistan juoda paljon vettä)
– keskittää voimavarani harvempiin, vaikuttavampiin ja vahvempiin toiminnallisiin yksiköihin (so. viettää enemmän aikaa läheisteni kanssa)
– uudistaa toimintatapojani (so. olla menemättä ruokaostoksille nälkäisenä)
– järjestää toimintani taloudellisesti, tuottavasti ja tehokkaasti (so. vähentää työnteon 1600 tuntiin vuodessa)
– jaksottaa työtäni uudella tavalla (so. muistan liikkua ja nukkua tarpeeksi enkä käytä vapaa-aikaani työsähköposteja lukien tai twiitaten tai postaten yliopistoasioista)
– tiivistää yhteistyötä (so. lainata naapurille ruohonleikkuria ja oksasaksia)
– edistää profiloitumista tukevaa työnjakoa (so. päivittää profiilini sosiaalisen median eri palveluissa ja miettiä, mihin elämässä haluan profiloitua katumatta hukkaan heitettyä aikaa)
Uusi vuosi ei olisi tietenkään mitään ilman kärkihanketta. Vuoden 2016 kärkihankkeeksi voisimmekin valita huolenpidon, niin itsestä, toisistamme, unohtamatta rakasta yliopistoamme.
Valoisaa uutta vuotta 2016!
Vaasan yliopiston opetusalan yhdistys VYLL