Kasvatus ja koulutus – kansakunnan pelastus!

OAJ:n valtuusto astui kevätkokouksensa aluksi 6.5.2015 hallitusneuvottelujen keskelle näyttävästi ilmapalloilla ja iskulauseplakaateilla varustautuneina. Bussilla Paasikivenaukiolle, jossa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja valtuuston puheenjohtaja Arja Laulainen tenttasivat eduskuntaryhmien puheenjohtajia. Lopputulos – ei enää lisäsäästöjä koulutuksesta, koulutusta arvostetaan, koulutus on hyvä vientituote – todentuu, sikäli kun todentuu, uuden hallituksen ohjelmassa. Säästöjä on odotettavissa joka tapauksessa, mutta millaisia, sitä odotamme nyt kaikki.

Marssi takaisin Paasitorniin Hakaniemeen otsikon iskulausetta kuuluttaen jätti innostavan jäljen valtuustotyöhön. Koulutukseen tehdyt leikkaukset ovat kohdentuneet kaikille koulutussektoreille, mutta valtuustotyön tiimoilta eri opettajaryhmien edustajien kanssa keskustellessa nousi esiin muutama tärkeä yliopistosektoria koskeva teema.

Yliopistokoulutusta on leimannut ja leimaa edelleen yleissivistävyys. Toisen asteen koulutuksen säästöt ovat murentamassa yleissivistävää lukiokoulutustamme tavalla, jolla on selkeästi heijastuksia yliopistokoulutukseen. Lukiokoulutus antaa kelpoisuuden yliopisto-opintoihin. Rinnalla on toki muitakin koulutusväyliä, mutta edelleen lukion antama yleissivistävä koulutus on keskeisin väylä. Jo nyt on merkkejä lukiokoulutuksen vakavasta ahdingosta, mikä näkyy kurssitarjonnan rajoittamisena. Jo nyt tunnetaan yliopistoissamme valmentavien kurssien käsite esimerkiksi kieliopinnoissa. Laajeneeko tämä käytäntö ja kuka vastaa opetuksen laadusta, kun opiskelijoiden pohjatiedot ja opiskelulutaidot ovat yhä erilaisempia?

Yliopistosektorin koulutus näkyy ja tuntuu oaj-laisessa arjessa konkreettisesti. Varhaiskasvattajat, lastentarhanopettajat ovat ”meidän kouluttamiamme”, yleissivistävän koulutuksen opettajat, peruskoulu ja lukio – maisterikoulutus hankitaan yliopistossa. Ammatillinen koulutus ja ammattikorkeakoulutus on oma koulutuspolkunsa, joukossa myös monia yliopistokoulutuksen saaneita. Kun koulutusketjua rapauttaa yhdestä kohtaa, on sillä aina heijasteita koko koulutusjatkumoon. Siksi koulutuksen puolesta puhuminen ja vaikuttaminen on koulutussektorin kaikkien toimijoiden yhteistä työtä.

OAJ:n ylliläiset valtuutetut Erja Kosonen, Pia Mänttäri ja Vesa-Matti Sarenius